Bij organisaties waar Locus basistrainingen uitvoert staan we ook altijd stil bij de manier waarop opgedane kennis en vaardigheden duurzaam worden geborgd en waar nodig uitgebreid. Hier kan binnen elke organisatie een maatwerk insteek worden gekozen. Van structurele verdiepingsbijeenkomsten naar sessies op verzoek.
Het doel van een verdiepingsbijeenkomst is het ondersteunen van de medewerkers in het toepassen van de kennis en vaardigheden die men in de basistraining omgang met agressie heeft opgedaan. De focus ligt niet op het oplossen van een praktijkprobleem maar op het verwerven van nieuwe inzichten door het gebruik van reeds in training opgedane kennis. Aan de hand van eigen praktijksituaties wordt geoefend met het herkennen en analyseren van gedrag met behulp van de werkmodellen en vaardigheden uit de basistraining. Daarnaast worden op basis van de ingebrachte praktijksituaties, nieuwe thema’s/werkmodellen geïntroduceerd die in de basistraining niet aan bod zijn gekomen maar passend zijn om te leren van die praktijksituaties.
Werkwijze
- Voorafgaand aan de bijeenkomst wordt deelnemers, leidinggevenden of behandelaren gevraagd een online vragenformulier in te vullen. Dit dient ter inventarisatie van de praktijkcasuïstiek
- andere optie is dat het team/gedragsdeskundige zelf overleggen over de keuze van casuïstiek of thema en dat dit tijdig voorafgaand aan de bijeenkomst wordt besproken met de trainer.
In de verdiepingstraining wordt op verschillende manieren vorm gegeven aan het leerproces:
- Casusbespreking
- Ervaringsoefeningen
- Rollenspel/simulatie
- Werken met trainingsacteur
- Korte presentatie/introductie theorie/werkmodel
- Analyse aan de hand van een of meerdere werkmodellen.
Een verdiepingsbijeenkomst heeft gemiddeld een duur van 2,5 tot 3,5 uur en kan meerdere keren per jaar worden ingezet.
Naast het vormgeven van deze verdiepingstrainingen denken we ook met organisaties mee hoe men de borging effectief kan laten verlopen. Wat kan men in de organisatie van het werk, in ondersteuningsvormen etc. nog meer doen.