In onze trainingen gaan we uit van een “herstel ondersteunende” benadering. Het is in onze visie van belang om te focussen op wat iemand wel nog kan en wil. Vanuit presentie kunnen werken, gelijkwaardige benadering, betekenisvolle relaties, werk en/of andere vormen van zinvolle dagbesteding kunnen een belangrijke rol spelen bij een herstelproces. Begeleiders kunnen dit individuele proces niet sturen, maar wel ondersteunen.
Onze trainingen worden onder andere vormgegeven in samenwerking met ervaringsdeskundigen. De context is in deze training heel belangrijk. Welke rol heeft de medewerker in relatie tot de cliënt, binnen welke leef- of werksituatie werkt men etcetera. Daarom hebben we een 3-tal verschillende job-aids ten behoeve van deze trainingen ontwikkeld die vervolgens weer verder op maat worden gemaakt.
In de wijk
De training richt zich op het leren signaleren van psychiatrische problematiek en het doorverwijzen naar relevante hulpverlening of bespreekbaar maken binnen de wijkteams, om van daaruit zelf verder te kunnen handelen. Deelnemers dienen hierbij een onderscheid te kunnen maken tussen lastig/moeilijk gedrag en somatische en psychische factoren die dit gedrag beïnvloeden. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat men zelfstandig met psychiatrische problematiek aan de slag gaat, maar juist de rol van schakel blijft vervullen.
Op de (zorg)afdeling
Deelnemers leren de meest voorkomende gedragsscenario’s te herkennen binnen hun dagelijkse praktijk en aan de hand van eigen casuïstiek hoe met dit soort gedrag om te gaan.
Men focust op het contact met de cliënt en hoe dit vorm te geven zodat de cliënt zich gezien voelt. Afstemmen, aansluiten en meebewegen zijn belangrijke thema’s.
Op de werkvloer
Op een praktische wijze wordt geoefend met gespreksvoering met medewerkers die psychische problematiek kennen en waarvan het gedrag begeleiding/ondersteuning vraagt. Deelnemers leren werken met de job-aid psychiatrische problematiek die voor deze doelgroep ontwikkeld is.