Op basis van onze jarenlange ervaring in het zelf geven en ontwikkelen van allerlei trainingen omgang met agressie in zorg & welzijn, sociaal domein en onderwijs hebben we de laatste jaren, deze trainingen en de daarbij behorende trainersopleiding flink vernieuwd. Ook is er een nieuwe moderne didactische aanpak gekomen.
De uitdaging van adequaat hanteren van agressie en allerlei vormen van grensoverschrijdend en/of ongewenst gedrag is voor elke medewerker in zorg- welzijn, onderwijs en sociaal domein een steeds grotere opgave. Het is niet eenvoudig om adequaat vanuit je rol te anticiperen op het gedrag van de ander terwijl je tegelijkertijd jezelf, je eigen emoties moet reguleren.
Dit vraagt een weerbare, bij je rol passende manier van optreden van de begeleider, hulpverlener, verpleegkundige, docent etc. Locus heeft hiervoor het concept van zorgweerbaarheid ontwikkeld. Deze zorgweerbaarheid en de-escalatie (van het dreigende gedrag van de ander) vormen de kern van de vernieuwde training en de scholing van trainers hierin.
Tijdens de leergang leer je de verschillende onderdelen van de ZeD-training je eigen maken. De trainingsopbouw, werkvormen, het gebruik van materialen. Tevens leer je omgaan met diverse vormen van weerstanden die je in deze trainingen kunt tegenkomen. Hoe anticipeer je daarop zonder het contact met je deelnemers te verliezen.