Aanmelding
Je vraag komt in eerste instantie bij ons secretariaat binnen en wordt doorgegeven aan een van onze professionals. Er wordt zo snel mogelijk contact met je opgenomen om je vraag over de betreffende medewerker te bespreken. Op basis van jouw informatie en vraag doen we een eerste voorstel.
Wanneer het vermoeden bestaat, dat de problematiek te complex is om kortdurend te kunnen begeleiden, dan adviseren wij om de medewerker naar elders te verwijzen.
Indien er een intake plaatsvindt dan hebben we een aantal gegevens nodig van de medewerker, zoals: naam, adres, telefoonnummer, emailadres en geboortedatum.
Vervolgens stellen we een offerte voor de intake op en sturen die naar jou als opdrachtgever. Na accordering van de offerte kan de betreffende medewerker contact met ons opnemen voor het plannen van een eerste afspraak.
Ter voorbereiding op de intake vragen we aan de medewerker een vragenlijst in te vullen en deze mee te nemen naar het eerste gesprek.
Klik hier om het aanmeldformulier individuele intake te downloaden.
Het aanmeldformulier kan ingevuld gestuurd worden naar info@locustraining.org. Er zal z.s.m. contact met je worden opgenomen.
Intake
De intake bestaat uit maximaal 2 gesprekken van ieder een uur en is er op gericht om een goed beeld te krijgen:
- Welke klachten zijn er?
- Interfereren de klachten met het functioneren op de werkplek?
- De context van de medewerker (werk en privé).
- Analyse van de kwetsbaarheid en de weerbaarheid van de medewerker.
- De wensen en behoeften van de medewerker t.a.v. individuele ondersteuning.
Op basis van de informatie uit de intake kan het zijn dat we een indicatie zien voor het afnemen van een aantal screenende vragenlijsten of inzetten van een psychiatrisch consult. Dit laatste vindt altijd plaats in overleg met jou als opdrachtgever.
Na de intake wordt er een verslag gemaakt, waarvoor de medewerker zijn of haar akkoord moet geven, alvorens dit naar jou als opdrachtgever wordt gestuurd. In dit verslag staat een conclusie en een advies voor het vervolgtraject. Dat kan coaching, kortdurende behandeling binnen Locus of een verwijzing naar elders zijn.
Wanneer de opdrachtgever akkoord is met ons advies wordt een nieuwe offerte opgesteld voor het vervolg. In deze offerte wordt het aantal verwachte sessies vermeld, evenals mogelijke additionele kosten (psychiatrisch consult, trainingsacteur), exclusief locatie – en of reiskosten.
Mocht blijken dat er minder sessies nodig zijn dan verwacht, dan worden uiteraard alleen de sessies die hebben plaats gevonden gefactureerd.
Wanneer Coaching
Wanneer de medewerker een duidelijke leer- en/of ontwikkelvraag heeft ten aanzien van werk, dan is coaching het aangewezen middel. Tijdens individuele coaching werkt een medewerker aan zelfvertrouwen, energie, communicatiepatronen en/of reflectievermogen met als doel sterker, bewuster en vaardiger te worden.
In de coachingsgesprekken is het mogelijk om ook trainingsachtige elementen in te bouwen, zoals werken met trainingsacteurs. Dit helpt de medewerker om vaardigheidsaspecten sneller naar de eigen praktijksituatie te vertalen.
Wanneer behandeling
Wanneer de medewerker een hulpvraag heeft met betrekking tot klachten die belemmerend zijn in zijn functioneren, dan is behandeling het aangewezen middel. Locus werkt vanuit de herstelondersteunende benadering, waarbij het behouden van werk een belangrijke rol speelt bij het herstelproces. Een snelle inzet van gespecialiseerde interventies en een focus op wat iemand wel nog kan en wil, zijn dan belangrijk.
We hanteren in de behandeling het stepped care principe, waarbij het uitgangspunt is dat iemand niet meer zorg krijgt dan nodig en tegelijkertijd niet minder dan verantwoord is.
Locus behandelt alleen medewerkers indien:
- Er sprake is van een enkelvoudige vraag, die in maximaal 10 sessies te behandelen is. Denk hierbij aan angst- en stemmingsklachten, concentratie- en aandachtsproblemen, enkelvoudig trauma en een secundaire verslaving die is ontstaan t.g.v. andere klachten (bijv. alcoholgebruik om angst te dempen).
- Er sprake is van een afgebakende vraag ondanks onderliggende problematiek. Het kan zijn dat een medewerker bijvoorbeeld stemmingsklachten ontwikkelt en daarnaast klachten heeft, die een langdurige behandeling behoeven en die niet binnen Locus behandeld kunnen worden (bijv. persoonlijkheidsproblematiek). In het kader van stepped care richten wij ons in dit voorbeeld op de stemmingsklachten, om zodoende het functioneren van de betrokkene te verbeteren.
Gebruikte methodieken
Onze coaches en behandelaren hebben allen ruime werkervaring in de reguliere geestelijke gezondheidszorg en de arbeidsgerelateerde hulpverlening.
Achtergronden en methodieken van waaruit onze coaches en behandelaren werken zijn:
Herstel benadering, systeem theoretisch gedachtengoed, cognitieve gedragstherapie, EMDR, schema focused therapy, transactionele analyse, geweldloze communicatie, ervaringsleren en de cliënt gerichte benadering.
Psychiatrisch consult
Binnen Locus hebben we de mogelijkheid om een BIG geregistreerde psychiater te consulteren wanneer uit de intake of tijdens de behandeling / coaching blijkt, dat de expertise van een psychiater gewenst is.
Wij adviseren een psychiatrisch consult wanneer de klachten ernstig van aard zijn, we meer zicht willen krijgen op onderliggende problematiek of indien een medicatieadvies / instellen op medicatie gewenst is.
Classificerende bevindingen (diagnose) communiceren we alleen naar de medewerker en/of diens huisarts.
Contact met de opdrachtgever en evaluatie
De opdrachtgever blijft betrokken bij het individuele traject van de medewerker, met inachtneming van de persoonlijke geheimhoudingsplicht van de behandelaar jegens diens cliënt.
Bij de start van het vervolg zal de leidinggevende altijd kort aanschuiven. We bespreken dan de conclusie uit de intake en het vervolg van het traject.
Indien er meer dan 6 sessies plaatsvinden, dan is er een tussentijdse evaluatie in de vorm van een telefonisch contact met de leidinggevende. Alleen wanneer het door een van betrokken partijen als wenselijk wordt geacht, dan wordt er een zogenaamd “rond de tafel gesprek” (RTG) gepland. Een RTG is een gesprek van een uur met de betrokken medewerker, de leidinggevende en de coach/behandelaar van Locus.
Bij de laatste sessie van het traject is eveneens de leidinggevende voor een deel aanwezig. Het traject wordt geëvalueerd, zowel op inhoud als op resultaat.
Net als bij de tussenevaluatie kan het zijn, dat er een RTG plaatsvindt i.p.v. een reguliere evaluatie.
Daarnaast vragen we zowel de medewerker, als de opdrachtgever om een evaluatieformulier in te vullen aan het einde van het traject.
Facturatie
Voor ons is van belang om te weten aan wie de factuur gericht moet worden (crediteuren-/financiële administratie) met e-mailadres, een eventueel kostenplaatsnummer en contactpersoon. Facturen worden digitaal verstuurd.
We factureren maandelijks de sessies die zijn geweest. Individuele trajecten zijn belast met 21 % BTW.